fbpx
04 Oct 2023 - Wed - 05:19 am
全方位生活雜誌 為忙碌的香港人注入輕鬆點,寫意點的生活動力 搜羅各區最好食最好玩的地區情報

黃Viu推韓星見面會 丁海寅拍片唱好香港 貼身珍藏冧粉絲

為慶祝出道十周年,韓國「國民初戀」丁海寅隆重舉行亞洲巡迴粉絲見面會,昨晚(12日)他移師香港九龍灣國際展貿中心,並攜手「黃Viu煲劇平台」舉辨《Viu Scream Dates 呈獻:2023 JUNG HAE IN FAN MEETING ‘THE 10TH SEASON’ in Hong Kong》,吸引世界各地粉絲到場支持,場面熱鬧!席間丁海寅不但大展歌喉獻唱多首人氣歌曲、又大晒廣東話冧盡全場觀眾;作為「首席暖男」的他除了關心香港風災情況,還親自送出多件精挑細選的貼身小物,讓粉絲滿載而歸!

關心香港雨災

走過疫情,丁海寅暌違五年再臨香港,甫出場便以一曲《Crazy》揭開序幕,其後他以廣東話向全場觀眾打招呼:「大家好,最近點啊?好開心見到大家啊!」逗得粉絲尖叫四起!談到久違訪港,他形容心情興奮,又提到昨日抵港急不及待開心出行:「噚日去咗搭摩天輪,又去咗中半山扶手電梯;五年前嚟香港剩係搞粉絲見面會,當時無機會觀光,我一直覺得有啲可惜,所以今次好開心!」他更自爆即將向世界推廣香港:「可以劇透少少,我之前為香港旅發局拍咗一啲影片,希望可以出一分力,令大家知道香港夜景好靚、好多美食!」他又坦言得知早前本港受極端天氣影響,感到非常擔心,祝願大家一切順利平安。

Viu今年宣布舉辦Viu Scream Dates活動,旨在透過現場活動及體驗,拉近藝人與粉絲之間的距離,將 Viu 的體驗伸延至螢幕以外。繼菲律賓站和香港站,丁海寅亦會殺入東南亞,出席Viu於新加坡、泰國舉辦見面會。

為晒肌禁水兩日

在「海寅的博物館」訪談環節中,丁海寅笑言過去做過太多軍人角色,令他產生職業傷害:「以後想挑戰其他角色,唔想再睇到自己嘅軍人相,唔好再播喇!不過重新睇到劇中道具,又發現自己喺飾演軍人嘅過程中,得到大家喜愛。」而他參演的《當你沉睡時》和《經常請吃飯的漂亮姐姐》亦被觀眾票選為八大名場面之一,談到他在《當》劇大晒肌肉的畫面令人回味時,他隨即怕醜仔上身謂:「為咗呢個鏡頭,我記得當時兩日無飲水,依家身材無咁好喇!不過我同大家一樣,都好鍾意《經常請吃飯的漂亮姐姐》呢套劇,拍攝時好幸福好開心,加上係Happy Ending,所以翻睇都覺得好好睇。」

獨家獻唱OST

為回應粉絲期待,丁海寅還在香港站獨家獻唱《經常請吃飯的漂亮姐姐》OST《Stand By Your Man》:「之前喺韓國站同馬尼拉站都冇唱呢首歌㗎,我知道大家好鍾意呢套劇,所以特登揀咗呢首OST!」之後他更親自準備多份貼身收藏品,並透過多個遊戲為粉絲送上「逆應援」,又與多位被選中的幸運兒在台上合照兼送抱,大派福利!然而香港粉絲也不讓他專美,特地準備了驚喜影片,讓丁海寅感動到眼濕濕:「首先好多謝大家無條件鍾意丁海寅呢個人,雖然唔知講咩好,但係你哋令我知道自己係一個被愛嘅人,可以被每一雙溫暖嘅眼睛注視,我覺得自己好幸福。」最後他以一曲《I Choose to Love You》為見面會劃上句號,並承諾將以更好的作品回饋觀眾,約定下次相見!

丁海寅的綜藝作品《演員旅行中》、劇集《經常請吃飯的漂亮姐姐》已於Viu全套上架,香港可於「黃Viu煲劇平台」免費重溫。

評論

分享文章:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

ECday Youtube

ECday FACEBOOK

今期焦點

訂閱我們的 Newsletter

相關文章